ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

GÖZYAŞI

Bizim insanımız çok duygusaldır. Siz bakmayın her gün kanın gövdeyi götürmesine. Katilimiz bile öldürdüğünün ardından gözyaşı döker.
Yufka yürekliyizdir. Ağlayan birini gördük mü dayanamayız. Bizim de gözlerimiz sulanıverir hemen.
Gözyaşı en büyük kanıttır bizim için. Gözyaşı dökene inanıveririz hemen. Onu sorgulamak aklımızdan bile geçmez.
Kişinin söylediği sözün, hele hele yaptıklarının ne olduğuna pek bakmayız. Yeter ki iki gözü iki çeşme olsun.

*       *          *

Bizim bu zayıf yanımızı bazıları çok iyi biliyor. Bu nedenle de sık sık salya sümük ağlıyorlar kameraların önünde.
Uzak diyarlarda oturup, “sıla özlemi” çeken biri bunu çok güzel uyguluyor. Gözyaşlarıyla yıkadığı gerçekdışı anlatımları milyonları etkiliyor. Ardına takılanlar kendi günlük yaşamda “anasını ağlattıkları”nı hiç görmüyor, düşünmüyorlar. Efendi Hazretlerinin gözyaşları önemlidir onlar için.

*       *          *

Bir başka “gözyaşı tüccarı” da ulusalcı cephede var. Aslan yeleli bu kara oğlan iyi incelemiş bu uzak diyar adamını. O da ekranların karşısında boğulan sesiyle ağlayarak konuşuyor. On binlerce kişinin yaşamını yitirmiş olması onun için önemli değil. Barışa yönelik her çabanın karşısına ağlayarak karşı çıkıyor. Boğulan sesi ve gözyaşlarıyla etkiliyor yandaşlarını.

*       *          *

“Ne kadar gözyaşı, o kadar oy” orantısı da doğru çıkıyor. Başbakan, bakanlar, first ladylerimiz dâhil herkesin iki gözü iki çeşme. Kendi oluşturdukları dramlara kendileri ağlamaktalar. Ankara’da kendi ekonomik politikalarının sonucu oluşan yoksulların durumuna ağlıyorlar; Roboski’de sorumlularını açıklayamadıkları, cesetleri katır cesetlerinden ayrılamayanlara ağlıyorlar; yüzlercesini yandaşlarının yaktığı, öldürdüğü insanların simgelerinden olan Erdal Eren’e, Deniz Gezmiş’e ağlıyorlar; özgürlüklerini kıstıkları, binlercesini kodeslere tıktıkları gençlere ağlıyorlar.
Arkalarını dönüp her tür melaneti yapıyor, bize dönüp salya sümük ağlıyorlar.

 

*       *          *

“Ağlamak; en insancıl duygulardan biridir” diye bilirdik şimdi buna bir yargı daha ekledik; “Ağlamak, sahtekârların sömürdüğü en insancıl duygumuzdur.

17.06.2012


Tekil görüntülenme