ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

ERDOĞAN’IN DOYMAYAN HIRSI

AKP, daha doğrusu Erdoğan iktidara doymuyor.  Halktan alabileceği oy yüzde ellilerde donunca –hatta düşüşe geçme belirtileri çıkınca- adında olan ama işlevinde olmayan adalet terazisinin ayarını daha da bozmaya kararlı.

Erdoğan, 12 Eylülcülerden Turgut Özal’dan bu yana dikta heveslilerinin çokça başvurduğu yolu yeniden denemeye kararlı: Seçim yasalarını daha da antidemokratik duruma getirmek.

Yüz karası yüzde on barajını kaldırmak ve temsilde adaleti sağlamak bir yana tam da karşıtı çalışmalar içinde bugünlerde. Öncelikle seçim bölgeleriyle oynayarak aynı oy oranı ile daha çok milletvekili çıkarmayı planlıyor. “Daraltılmış bölge” olarak adlandırdığı sistemle bir seçim bölgesinin en çok beş milletvekili çıkarmasını amaçlıyor. Bu durum fiilen yüzde 15’ler dolayında bir bölge barajı anlamına geliyor.

Daraltılmış bölge uygulaması en çok MHP’yi ve İstanbul, Mersin gibi yerlerde bağımsız olarak seçilecek milletvekillerini vuracak. Ehhh, bir miktar da CHP’yi vuracaktır. AKP bu yöntemle oyunu artırmadan yaklaşık 40 milletvekili daha fazla çıkaracaktır.

AKP son seçimde %49,83 oy alarak 327 milletvekili çıkarmıştı. Bu meclisin %59’una denk gelmekteydi. Yani zaten çarpık bir durum vardı. Şimdi bu çarpık durum daha da katmerleştirilecek.

“Erdoğan ne yapmak istiyor” sorusunun yanıtı çok açık. Osmanlı padişahlarında bile olmayan yetkilerin kendisinde olması amaçladığı.

Öncelikle anayasayı istediği an istediği biçimde değiştirebilmek hedefi. Şu ana kadar devletin tüm kurumlarını ele geçirmiş olması yetmiyor. Daha, daha, daha da fazla olmalı yetkileri. Tek bir muhalif ses bile bulunmamalı ki hazret rahatça çıksın Çankaya’ya ve hem devletin hem hükümetin başı olsun. Açıkçası tek adam olarak ağzından çıkan yasa olsun, anayasa olsun.

Bir zamanlar Evren Paşa’nın ağzından çıkan her söz demiri kesiyordu. Ya şimdi; doktorlara sığınıyor zavallı. Üstelik Erdoğan gibi %50 lerde değildi oyu, %92’lerdeydi.

Dünya bugüne dek çok diktatörler gördü. Üstelik bu diktatörlerin bir bölümü seçimle gelmişlerdi. Hitler gibi, Musollini gibi.

Dilerim sonu onlara benzemez.

 

count Stats
Tekil görüntülenme                    Paylaş