ANILARIMIZIN BULUNDUĞU BİR OKUL

 

       "Köylerin aydınlatılması" cumhuriyetin ilk yıllarının amaçlarından biriydi. Bu amaca ulaşabilmek için oluşturulan KÖY ENSTİTÜLERİ egemenlerin halk üzerindeki hegemonyası tehlikeye soktuğu için kapatıldı.

        Bu yetmemişti. 1990'larda köylerdeki okullar da bir bir kapatıldı. Amaç köylere aydınlık taşıyabilecek öğretmenlerin halkla bağlarını kesmekti. Bir yandan da öğretmen yetiştiren kurumlar niteliksizleştiriliyordu. Böylece, toplum imamların insiyatifine bırakıldı.


Akçaçam İlkokulunun bugünkü görünümüm    

      Geçtiğimiz günlerde Akçaçam Köyü İlkokulu'nda görev yapmış öğretmenler okulu görmeye gittiler. Görülen manzara işçer acısıydı. Daha da kötüsü bu yalnızca bir örnekti. Diğer köy okullarının durumu da bundan farklı değildi.


Okulun içerisinden görüntüler

       Dolaplar, Okul kitaplığı olduğunu sandığımız raflar, soğuk günleri ısıtan kimbilir acı tatlı ne anılar barındıran soba... Hepsi derin bir terkedilmişlik içinde...


Bir başka görüntü

       Yıkık kapılar, yerlerde dağılmış araç, gereç ve belgeler. Hüzünlü bir görüntüdür bugün okullarımız.   


okul ve saman

       En acı görüntüyü en sona sakladık. Bir okula hiç ama hiç yakışmayan saman balyalarını... Sanmayın ki bu saman balyaları yalnızca okulun içindedir. Bu samanlar, bu okuldan aydınlanması engellenen insanlarımızın kafalarının içinin görüntüsüdür.

29.06.2014

get code for tracking website