BAYRAM NOKULU

 

       Bugün yine bayram. Erfelek'te kurban ya da şeker bayramı denilince akla ilk gelen nokul olur. Nokul nasıl ortaya çıkmış, kimler geliştirmiş bilinmiyor ama özellikle yöremizde bir gelenek.

       Nokul bayramlardan bir gün önce (arife günü) yapılır. Geleneğin bu yönü sürüyor ama değişiklikler de var. Eskiden büyük bakır sinilerle yapılan üzümlü ya da kıymalı nokullar pişirilmek için merkezdeki ekmek fırınlarına götürülürdü. Sinilerin karışmaması için ise üzerine kuru üzümle işaret yapılırdı.


Evde pişirilen nokul

       Nokul şimdilerde evlerdeki elektirkli fırınlarda pişiriliyor. O, sinilerdeki büyük boyutlu nokullar da yok artık. Tepsilere sığacak biçimde küçüldü boyutları.


Bayram günü Erfelek

       Nokulun yanında mutlaka yapılan bir şey daha vardı. Mis gibi kokan ev kurabiyeleri. Bardakla kesilen yuvarlaklar, saç örgüsü biçimi verilmiş olanlar ve ters yönlerde kıvralarak şekillendirilen kurabiyeler bayramın vazgeçilmezleriydi. Nedense şimdilerde nadiren yapılmakta.

       Erfelek'te dinsel bayramlar kültürel bir renk taşırdı. Bayram namazına gidilirdi ama toplumsal yaşamda dinsel kuralların ağırlığı olmazdı. Yapmacık şekilcilikten uzak, içtenlikli olarak kutlanırdı bayramlar.

28.07.2014

fast and quick counter