HAZAN PAZARI

       

      Karadeniz'in, özellikle de Erfelek'in hazanlarının güzelliği dillere destandır. Bu kez doğadan hazan manzaraları yerine cuma pazarından hazan ürünlerini seçtik.


Pazarın iki özel meyvesi

       Pazarın iki özel meyvesini birinci sıraya aldık. Bir maki türü olan ve bölgemizde bileydun ya da bilyedun adıyla anılan kocayemiş. Kocayemiş, Ege ve Akdeniz bölgesinde de bulunuyor ama yanındaki Üvez, yurdumuzun başka yerlerinde bilinmeyen bir tür.


Tadının benzeri olmayan Erfelek Kestanesi

      Kestane diyince akla ilk gelmesi gereken yer Erfelek'ken, ne yazık ki Bursa geliyor. Bursa ya da Ege'nin zarı soyulmayan, asla çiğ yenemeyecek kadar tatsız, hatta acı kestanesinin Erfelek kestanesinin yanında esamesi bile olmamalı.


Gürcü Üzümü

     Karadenize özgü bu üzümü biz Karadenizliler taşıdık yurdun dört bir yanına. Aroması ve kokusunu başkalarında bulamazsınız. Tek olumsuz yönü kabuğunun biraz kalın olması ama biz onu bu durumuyla da çok severiz.


Pazardan bir köşe


İncir ve pekmez

     Bu hafta Erfelek pazarından sizlere bu görüntüleri seçtik. Özellikle gurbetteki Erfelekliler, tadamasalar da, o tadı damaklarında duyumsamışlardır ve özlemlerini biraz gidermişlerdir sanırız.

24.10.2014

>