ERFELEK İNSANLARI

AYHAN ALTAY     


           Doğrusu ben Karasu adını Erfelek adından daha çok seviyorum ama yine de “Erfelek İnsanları”nı kullandım.


Erfelek insanları

 

           Geçenlerde çok sevdiğim Selahattin Abi’nin (Şimşek) hastalığı ile ilgili haberi yazarken “Erfelek insanlarından” diye başlamıştım. Amacım biraz da Çağan Irmak’ın “Dedemin insanları”na gönderme yaparak önem imgesi oluşturmaktı. Ehhh, ne de olsa serde şairlik var.

           Bir gece yarısı telefonuyla tepki aldım. “Erfelek İnsanları” tanımlaması kişiyi aşağılamak oluyormuş. Şaşırdım. Uyku sersemliğiyle neler söyledim bilmiyorum. Ona yakın (belki de daha fazla) edebiyat dergisinde yazıları yayınlanmış, edebiyat fakültesini bitirmiş biri olarak dili oldukça iyi kullandığımı sanıyordum.  Gerçekten bu söylemimde hata yapmış olabilir miydim? “ İnsan” tanımlaması neden aşağılamak oluyordu, bilemedim.

           Üstelik bana açılan telefon yetmemiş, başkalarına da hemen ulaşılmış, bir tepki çevresi oluşturulmaya çalışılmıştı.

           Sabah katlığımda ilk işim “Erfelek insanları” sözcüklerini yayından almak oldu. Bunu, hatalı kullandığımı kabul ettiğim için yapmadım. Hani eskilerin “şuyuu vukuundan beter” sözü var ya. İşte benim değişiklik yapmamın nedenlerinden biri bu oldu.

           Burada bir Mimar Sinan anlatısına getireceğim sözü. Koca Sinan, Selimiye Camisini (şimdilerde “camii” olarak kullanıldığına bakmayın, doğrusu “camisi”dir) yaparken çevrede oynayan çocuklardan birinin “caminin minaresi eğri” dediğini duyar. Hemen çocuğun yanına gider ve hangi minarenin, ne tarafa eğri olduğunu sorar. Sonra o minareye bir halat bağlatır ve işçilerine çekmelerini söyler. Bir yandan da çocuğa minarenin doğrulup doğrulmadığını sorar. Ta ki çocuk; “tamam, şimdi doğruldu” diyene kadar çektirir. Olayı yaşayanlar Sinan’a; çekmekle minarenin yerinden kımıldamayacağını bile bile bunu neden yaptığını sorarlar. Sinan: “Olayın gerçek olup olmadığı değildir önemli olan. Bu söylenti yayılırsa, minarenin eğri olduğuna herkes inanır” der.

           İşte “söylentisi, gerçeğinden beter”  (şuyuu vukuundan beter) bir durumun önüne geçmek için kaldırdım  “Erfelek İnsanları” sözcüklerini ve yine aynı nedenle yazıyorum bu yazıyı.

           Sonuçta; ben de Erfelek insanlarından biriyim ve Erfelek insanlarını seviyorum. Bazılarına ters gelse de.

ip based webcounter
                Paylas


 

>