ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

SİVASLAR OLAMASIN DİYE

Bizim gibi ülkelerde yaşam zordur. Daha önce de yazdım. Dokunulmazlıklar vardır ki bunların yanında milletvekili dokunulmazlığı devede kulak kalır.
Demokrasiyi içselleştiremediğimiz için midir pek bilemem. Ama bildiğim darbelerle hesaplaşamadığımızdandır kurtulamadığımız. Ve de bu bereketli topraklarda darbe özlemcileri, darbe yapma gücündekilerden daha istekli darbeci olmuşlardır her zaman. Osmanlı öncesinde var mıdır bilmem ama Osmanlıdan kalma bir yok etme yöntemidir darbecilik. Sanılır ki; darbe yapıp, yönetim ele geçirilince ve de hele hele üç beş kişi de sallandırılınca her şey biter.
Dönüp geriye tarihe hiç bakmayız. Balık bellekli bir toplumsal yapımız vardır da ondan mıdır acaba? Açık kapalı kaç darbe vardır tarihimizde, kaç yüzler, ya da binler sallandırmışızdır Bedrettin’den bu yana. Sayısını bile bilemeyiz de yine de medet umarız darbelerden.
Kader midir? Toplum bilgisizliği midir? Kolaycılığa sığınmak mıdır? Kim açıklayacak bu durumumuzu.
En aklı başında görünenlerimizin, en okumuşlarımızın bile halktan umudu kestiği, darbelerden medet umduğunu görmek şaşırtmıyor artık.
Hesaplaşma yöntemi olmuş darbeler. Üstelik de çeşitlendirdik son zamanlarda. Askeri darbe, sivil darbe, yargı darbesi gibi…
Kendi darbeci anlayışlarımızı saklamak için bile karşımızdakini darbecilikle suçlar olmuşuz. Çıkıp açıktan açığa darbeyi savunmaya kimsenin dili varmıyor ama gönlünde darbe yatanlarımız sanırım çoğunlukta.
Üstelik dürüstçe karşı da çıkamıyoruz darbelere ve darbecilere. Türlü gerekçeler uyduruyoruz.
Ufuk Uras’ın basında çıkan darbe girişimlerini araştırmak amacıyla hazırladığı araştırma önergesine, lafa geldikçe demokrasiyi ağzından eksik etmeyen partilerimizden gelen yanıt kocaman bir HAYIR.
AKP, son bir yıldır yakınmıyor mu darbe ve darbecilerden. Neden destek vermiyor hatta öncülük etmiyor darbeler ve darbecilerin araştırılmasına.
Haydi, AKP kendine Müslüman, - pardon türbana demokrat- bir parti. Peki, CHP, ne yapıyor? Sosyal demokrat olmanın hangi gereğini yerine getirdi? Bilen varsa söylesin. Demokrasiyi savunamayan bir sosyal demokrasi parti nerede görülmüş? Hani nerede darbelere karşı çıkışı.

 

Bugün iki temmuz. Biraz sonra yola çıkıp yaklaşık 50 km gidecek ve Sivas Katliamında ölenleri anmak için yapılan etkinliğe katılacağım.
Bugün ağız tadıyla yazı yazılmayacak gün, biliyorum.  Yine de yukarıdakileri yazmak yerine Sivas’ı yazmak isterdim.
Doğrusu yukarıdakilerle Sivas’ın bağlantısı yok değil.
Sivas yalnızca 37 canımızın katledildiği bir olay değil.
Sivas, olmayan demokrasinin kanıtı.
Biliyorum, bugün AKP’den çıt çıkmayacak.
CHP, siyasal amaçları için sömürmeye çalışacak Sivas’ı.
Oysa Sivasların olmaması için de darbelere ve darbecilere karşı olmak, demokrasiden yana olmak zorunlu.
Ne kendine Müslümanlar, ne de darbe goygoycularıyla önlenemez yeni Sivaslar.