ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

ÜÇÜNCÜ YILINDA AYAZ-MA

Yakınımızda bir daram yaşanıyor. Küçükçekmece Ayazma mahallesinde. Üçüncü yılına giren bir dram. Çamur içinde, yokluk içinde derme çatma barakalarda yaşanan bir dram.
Dramın sorumlusu belediye. Dramın sorumlusu adının "Kentsel dönüşüm" mü, "rantsal bölüşüm" mü olduğu netleşmeyen uygulama.
Bizim yöneticilerimizin bir özelliği var. Zücaciye dükkânına giren fil gibi iş yapmaları...
Temel insan haklarından olan ve İnsan hakları bildirgesinin 25. maddesinde "Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır" biçiminde şekillendirilmiş konut hakkı vardır.
Ayazmalılarında konut hakkı vardır. Anayasanın 57. maddesi devlete konut gereksinimini karşılayacak önlemleri alma görevi vermiştir.
13 Kasım günü Ayazmalıların barındıkları barakalar yüzlerce kolluk gücüne dayanılarak yıkıldı.
Evleri üç yıl önce yıkılmış Ayazma'lılardan 18 aile en temel gereksinimlerini bile karşılamaktan uzak derme çatma barakalarda yaşamaktaydılar.
Kendine bir yıl süreyle ayda 400 YTL kira yardımı sözü verilmiştir. Ya bundan sonrası ne olacaktır.
Ayazmalılar tüm olumsuzluklara karşın direnmektedirler.
Ayazmalılar yalnızca insan bir yaşam için ortakları oldukları bu ülkenin kaynaklarından hakları olan paylarını istemektedirler.
Belediye ve hükümet sorunlara duyarsız kalıyor.
Ama Ayazmalılar yalnız değiller.
Küçükçekmece sivil toplum insiyatifi Ayazmalıların yanında. Onların barakalarını yeniden yapmalarını, karınlarını doyurabilmelerini ve en temel gereksinimlerini karşılamalarını sağlamaya çalışıyor.

İnsanların barakalarını başlarına yıkarak "kentsel dönüşüm" yapanları biz seçtik.
18 aileyi kış ortasında çamur içinde bırakan kafalar bizim ürünümüz.
Kabahatin büyüğü de bizde.
Şimdi bu kabahatimizi nasıl onarabilirizi, kafamızı avuçlarımızın arasına alarak uzun uzun düşünme zamanıdır.
Bu andan sonra; sıcak evlerindeki aile sofralarında, çoluk çocuğuyla sıcak yemeklerimizi rahatça yiyebilenlere sözümüz yok.
Sözümüz insan olana.
Ayazmada bir dram yaşanıyor.
Hemen yanı başımızda...

Tam da yazı bitirmiştim ki yeni bir bilgi geldi. Ayazmalılara konut sözü verilmiş. Şimdilik yalnızca söz de olsa, sonuçta bir umut. Umarım kışı bulundukları ortamda geçirmeden tutulur verilen sözler.