ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

ARAP SÜMBÜLÜ, GUGUK KUŞU VE HUKUK

Arap Sümbülü’nü bilir misiniz? Küçücük yumurta biçimindeki mor tanecikleri dikine duran bir kır çiçeğidir Arap Sümbülü. Hafif bir kokusu vardır.
İnce bedenin üzerinde yükselen mor taneciklerinin içindeki tohumlar olgunlaştığında, taneciğin ucu patlar ve tohumların dışarı saçıldığı bu uçlar beyazlaşır. Buna karşın tohumla değil soğanla ürer.
Arap Sümbülü’nün bu evresi tam da guguk kuşlarının çiftleştiği bahar aylarına rastlar.
Bizim oralarda (Sinop’ta) şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş bir söylence vardır. Guguk kuşlarının her ötüşünde, Arap sümbülünün çiçeğindeki mor taneciklerin biri patlarmış. Bu ilişki nedeniyle olsa gerek, yöremizde Arap Sümbülü’nün adı, Guguk çiçeğidir.
Sesleriyle doğamızı şenlendiren guguk kuşlarının önemli bir özelliği var. Dişi guguk kuşu yuva yapmaz. Yumurtasını başka bir kuşun yuvasına bırakır ve yaşamın zevkini çıkarmaya devam eder.
Yuvaya bırakılan yumurtanın üzerine başka bir kuş kuluçkaya yatar. Guguk kuşunun yumurtası diğerlerinden büyüktür ve bu nedenle de çıkan yavru daha güçlüdür. Bu yavruyu da kendi yavrusu sanan zavallı kuş, yuvaya ne kadar besin taşısa da getirdiklerini yalnızca guguk yavrusu yer. Kuşun kendi yavruları ölüme mahkûmdur.
*          *          *
Bu ilişkiden mi kaynaklanır, yoksa ses benzerliğinden midir bilemem ama bizde “hukuk” ve “guguk” sözcükleri sıkça yan yana kullanılır.
Son yılların bazı uygulamaları hukuk alanımızda tarafgirliğin ipuçlarını verdiği kanısındayım. Öylesine çelişkiler ve vicdanımda aklanmayan kararlarla karşılaşıyorum ki inanamıyorum.
Birkaç örnekle somutlaştırayım.
Şemdinli davasında sivil mahkemenin 30 yıl ceza verdiği sanıklar, Yargıtay’ın yetkiyi askeri mahkemeye vermesi sonucu ilk celsede tahliye ediliyorlar.
Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle görev konumu değiştirilen Ramazan Akyürek hakkında Danıştay göreve iade kararı veriyor.
15 Yaşındaki Beriwan, yasadışı gösteriye katıldığı ve polise taş attığı gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezası alabiliyor.
Yargıçlar, genel anlamda herkesin dinlenmesine olanak tanıyan kararlar verebiliyorlar.
Yargının onca kararlarına karşın Bergama altın madeni çalışmaya devam ediyor.
Yürütmeyi durdurma kararları varken Karadeniz sahil yolunda çalışmalar sürüyor ve yol bitiriliyor.
Hani anımsayacaksınız Konya’nın bir beldesinde bir kuran kursunda yangın çıkmıştı da 18 kız yanarak ölmüştü ya işte o davada mağdurlar oraya İngilizce kursu için gittiklerini söylüyorlar ve davacı olan yok. Sonucu siz tahmin edin.
*          *          *
Bazı yargı kararları vicdanımıza ters geliyorken, yürütme işine gelen kararı uyguluyor, gelmeyenleri pas geçiyor.
Biri bana bu memlekette hukuk var desin…

ideal anayasayı da getirseniz toplum demokrasiyi içselleştirmemişse bu sorunlar sürecektir.