ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

DÜŞMAN YARATMAK
Dün sabah uyandığımda gündem değişmişti. Gündemin birinci sırasına İsrail’in yardım gemilerine saldırısı ve İskenderun’da Askeri birliğe yapılan saldırı oturmuştu.
Yazının yazıldığı anda İsrail açıklaması geldi. Gemilerden kendilerine sopa, taş ve tabancalarla saldırıldığını belirtiyordu. Buna “kargalar bile güler” diyeceğim ama olayın buradaki mecaz da olsa gülme sözünü bile kaldıramayacak kadar vahim olması düşündürüyor beni.
Perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi. Gemi azıya almış bir İsrail’in ABD dışında hiçbir kural, yasa ya da etik değeri iplemediğini zaten biliyorduk. İşte önemli olan nokta da burası. Şimdi İsrail’e karşı açıklamaların dışında hiçbir şey yapılamayacak ve yaptığı yanına kar kalacağı için giderek azgınlaşmasını sürdürecek.
ABD’nin neredeyse 53. eyaleti sayılan İsrail, acımasızlığın ve kaba gücün sarmalında Ortadoğu’da köpeksiz köyde dolaşır gibi hareket etmeye devam edecek. Çünkü Dünya’nın büyük patronu ABD’nin her zaman arkasında olduğunu, olmak zorundalığını da biliyor.
ABD’nin Irak’a saldırdığında ne gerekçesi varsa, İsrail’in de yardım gemilerine saldırdığında aynı gerekçeleri var. Dün ABD Irak’a saldırdığında yanında olmak için can atanların, bugün İsrail’e söyleyecek sözü yoktur. Ağıtları ve bağırtıları boştur.
Olayın gerçeği yenidünya düzenin zorla dayatılmasıdır. Hiçbir toplumsal ve siyasal durum, ekonomik sistemden ayrı değerlendirilemez. Ekonomik sistem dediğimiz üretim biçimi ve üretim ilişkileri temel belirleyicidir. Ekonomik sisteme egemen olan her şeye egemen olur.
*          *          *
Olayın yurtiçi etkilerine de özellikle önem vermek gereklidir. Dünyada sıkışan birçok iktidarın, dış ya da iç düşman yaratarak halkın gözünü boyadığı gerçeği asla unutulmamalıdır.
Yıllardır Siyonizm üzerinden halkların düşmanlığını körükleyenler bu tür ortamları çok severler. Toplum vicdanlarıyla oynayarak onların tepkilerini istedikleri gibi yönlendirmeye çalışırlar.
Ne Yahudi’ler ne de başka halklar bizim düşmanımız değildir. Eğer toptancı bir anlayışla düşman yaratırsak aynı tuzağa düşmüş oluruz. Gerçekleşen olayın sorumluları yenidünya düzeni adıyla sömürü politikalarını sürdürenlerdir.
Şimdi çok daha dikkatli olmak zorunluluğu vardır. Ülkemizde yaşayan herkes bu ülkenin yurttaşıdır ve en az diğerleri kadar bu ülkesini sever.
Bu olay nedeniyle ülkemizde yaşayan bir tek kişinin bile değil burnunun kanaması, sokağa çıkarken ya da evinde otururken huzursuz olması ancak tepemizde hora tepenlerin işine yarayan durumu oluşturur.
Gün, yüreğimizi aklıma sarmalayacağımız gündür.