ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

          

TAŞ KUYUYA ATILDI


Yüksek Seçim Kurulu 12 bağımsızın ve ÖDP’nin seçime katılmasını önleyen bir karar aldı.
Daha birkaç gün önce bu seçimlerin antidemokratik, adaletsiz ve eşitsiz olduğunu yazmıştım. YSK’nın bu kararından sonra bu oluşan durum daha da vahimleşti.
Artık hiç kimse bu koşullarda yapılacak seçimlerin sonuçlarından güç alamaz. Bu koşullarda yapılacak seçimler ülkeyi kördüğüm eder.
Son durumda yasal bir seçim olabilir ama meşru bir seçim yapılamaz.

Çıkış yolu nasıl bulunur bilemem ama demokratik bir seçim ortamı oluşana kadar seçim ertelenmelidir. Yeni seçimlerden önce yeni düzenlemeler yapılması zorunludur.
1- Seçim barajının indirilmesi artık tartışılamaz. Yüzde birlik bir seçim barajı bile artık kabul edilebilir değildir.
Seçimler nispi temsil sistemiyle yapılmak zorundadır.
2- Siyasi suçların seçilme engeli olması kaldırılmalıdır.
Bu iki düzenleme yapılmadan gidilecek seçimin, ülkeyi içinden çıkılmaz zorluluklarda bırakması neredeyse kaçınılmazdır.

Şimdi top AKP’dedir. AK mı, KARA mı olduğu bu geçitte belli olacaktır. AKP, “anayasa değiştirecek çoğunluğu sağlamak amacıyla bu durumun oluşmasının alt yapısına seyirci kalmıştır” suçlamasından kurtulabilmesi için böyle bir seçime gitmemelidir.
CHP, demokrasiden yana olduğunu kanıtlamak için bu koşullardaki seçimi reddetmelidir. Derhal duruma müdahil olmalı, tavrını net olarak ve yaptırımıyla birlikte ortaya koymalıdır.
Doğrusu benim merakla beklediğim MHP’nin bu konudaki tavrının ne olacağıdır.

Bir başka zorluk da meclisin toplanmasında çıkacaktır. Şu anki milletvekillerinin oldukça büyük bir bölümü yeniden aday yapılmamıştır. Bu durumdaki milletvekillerinin parti kararlarına uyması ne kadar beklenebilir.
Meclisi toplama ve karar alabilme olanaksızsa tek bir çıkış kalır. Seçimlerden sonra oluşacak meclisin geçici bir meclis olacağı, seçim ve siyasi partiler yasaları ile gerekli olması durumunda anayasanın ilgili maddelerini değiştirdikten sonra başkaca bir konuya bulaşmadan yeniden seçime gidileceği açıklanarak çözüm bulunabilir.

Taş kuyunun dibine inmiştir. Şimdi kırk akıllının çıkaramayacağı bu taşı, ülkenin tüm sivil güçleri birleşerek çıkarmak zorundadır.