ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

GÜVENLİK GÜÇLERİ KİMİN YANINDA

Polis ve jandarma. Bu ülkenin temel güvenlik güçleri. Birincisinin tümü ile ikincisinin subaylarının ücretlerini bu yoksul halk verdiği vergilerle ödüyor.

Karşılığında ne alıyor? Gayet basit; Cop, biber gazı, tekme, tokat.

Ne olur bir kez de güvenlik güçlerini; topraklarını koruyan köylülerin, patronlardan hakkını isteyen işçilerin, yok olası YÖK düzenine karşı çıkan öğrencilerin, tüm canlılar için, doğayı korumak için özveride bulunan çevrecilerin yanında duysak. Duyamayız... Olmaz... Sanki onların görevi halkın karşısında olmak.

Erkeklerinden zulum gören, öldürülen kadınların korunmasında göremediğimiz bu güvenlik güçlerini kazanç için geleceğimizi karartmak isteyenlerin yanında ne kadar da sık görüyoruz.

Bizim ödediğimiz vergilerle alınan coplar ve biber gazları hep neden bize karşı kullanılıyor?

Kim çözecek bu bulmacayı?

 

İki hafta çnce yazmıştım "Karanlığın Öcülerini". Şimdi yine görüyoruz ki "karanlığın öcüleri" yeniden saldırmışlar Gerze'de, Yaykıl köylülerine.

Hangi hükümet, hangi başbakan, hangi bakan, hangi devlet bürokratıhalkın istemediği kararları almak hakkını görebilir kendinde?

Yöre insanının istemediği bir termik santrali, bir nükleer santrali, bir altın arıtma tesisini yapmak hangi hukukun kurallarına sığar?

Halkın istemediği bir şeyi yapmak kimin hakkı olabilir?

Bu nasıl adalettir, bu nasıl demokrasidir?

Halktan daha iyisini bildiklerini mi sanıyorlar acaba? Yoksa başka birşeyler mi söyleyemediğimiz?

Birileri çıkıp ikna etsin beni. Birileri ikna etsin köylüleri. Birileri, birileri, birileri çıksın ya ikna etsin ya da vazgeçsin bu sevdadan.

 

Doğayla barışmayanlar, ne insanlarla barışabilirler, ne de sağlayabilirler barışı.

Yüzde doksan dokuzun onayı bile olsa yaşam hakkı alınamaz kalan yüzde birin elinden.

Somali'de açlara yardım etmek insancıldır. Gazze'ye yardım götürmek de insancıldır ama bunlar tekil olaylardır. Asıl insancıl olmak insanın, hayvanın, bitkinin yaşam hakkını savunmaktır.

Termik santrallerin dumanında yaşamı karartanlar insancıl olamazlar.

Gerze'nin Yaykıl köyüne yöre insanına inat termik santral yapmak öylesine bir zalimliktir ki; ne Somali, örtebilir bunu, ne Gazze.