ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

           ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE                             25 Kasım 2015

           AÇIKLAMA: Bu yazı 23 Kasım Pazartesi günü yayınlanmak üzere 22 Kasım pazar günü yazıldı. İletişimdeki bir aksama nedeniyle 25 Kasım'da yayınlandı.


           Çocuklar ölüyor.
           Duyuyor musunuz, çocuklar ölüyor diyorum.
           Silvan’dan Paris’e, Irak’tan Lice’ye, Afganistan’dan Suriye’ye çocuklar ölüyor, öldürülüyor.
           Duyuyor musunuz?

***

           Her direniş örgütü bir zulmün sonucu ortaya çıkar. Bir umutla kitleselleşir. Son baş belamız IŞID’ı da Irak işgalini yapan ABD’nin zindanlarındaki işkenceler doğurmuştur. Yeryüzündeki adaletsizlik ise IŞID’e güç vermiştir.

           Şurası iyi bilinmelidir ki; Cenneti yeryüzüne indiremediğimiz sürece, cehennemin yeryüzünde yaşanması engellenemeyecektir.

           Hiç kimse Cehennemi yaratanları hoş gördüğümü, savunduğumu düşünmesin. Dünyamızı cehenneme çeviren IŞİD, Boko haram, El Kaide gibi örgütlerin suçu günahı kadar, batı dediğimiz ülkeler de cehennemin oluşmasında suçludur. Tüm dünya özgür, eşit ve adil olmadıkça, ne Fransa’nın, ne İngiltere’nin, ne ABD’nin, ne Almanya’nın ne de bir başka “refah toplumu” ülkenin rahata erişmesi mümkün olmayacaktır.

***

           Basitleştirelim. Ülkemizde birçok il ve ilçe kendi sınırları içinde yeni bir fabrika ya da bir yüksekokul açılınca işsizliğin ve yoksulluğun o il ya da ilçede biteceğini düşünür. Bu yolda yoğun bir çalışma yürütür yerel yöneticiler. Oysa işsizlik ve yoksulluk sorunun bu biçimde çözüldüğü tek bir nokta bile göremezsiniz. Durum birleşik kaplardaki suyun hareketi gibidir. Bir yerde olanaklar artarsa, orası göç alır ve sonuçta ancak nüfus artışı oluşur. Ne işsizlik, ne yoksulluk ne de refah asla gelmez.
           Bunun ülkeler için de aynı olduğunu bilmek gerekir. Günümüzde dünya çok küçülmüştür. Dünyanın bir yerinde toplum refah içinde yaşıyorsa, oraya göçlerin önüne geçemezsiniz. İster tüm sınırlarını dikenli tel, duvar, hendekle çevirin, üstüne üstlük sınırın her metresine bir de silahlı görevli koyun önleyemezsiniz. Ne göçü, ne de dünyanın başka yerlerinde cehennemi yaşattığınız insanların size saldırmasını önleyemezsiniz.

***

           Ali Koç. Ülkemizin en büyük burjuvalarından biri. O bile “Kapitalizm ortadan kalkmalı” diyor.

           Kapitalizmin dünyaya huzuru getirmediği, getiremeyeceği milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğu artık kafalarımıza dank etmelidir. Bu sömürü düzeni; ne eşitlik, ne özgürlük ne de adalet getirmedi, getiremez.

           Şimdi ezberlerini değiştiremeyen solcular gibi “sosyalizm” diye bağırmamı beklemeyin. Sosyalizmin geçmiş deneyimleri de halkı eşit, adil ve özgür yaşatmayı, yani cenneti bu dünyada yaşatmayı beceremedi.

           Öyleyse; şapkamızı önümüze koyup, ezberlerimizi unutarak yeniden ve yeniden düşünmek zorundayız. Cenneti bu dünyada kurmadan bize rahat olmadığını bilerek, adına ister sosyalizm deyin ister bir başka sözcükle betimleyin cenneti yeryüzüne indirmeden kimseye rahat olmadığını bilerek, yeni bir düzen kurmalıyız.

           Yeni dünya düzeninin olmazsa olmazı eşitlik, özgürlük ve adaletin gerçek anlamlarını içererek var olmasıdır. İşte o zaman çocuklar ölmeyecektir. İşte o zaman öbür dünyadaki cennet hayaliyle kendini patlatacak kişiler bulmak zorlaşacak, bu tür düşüncelerin kitleselleşmesi önlenmiş olacaktır.

           Unutmamamız gereken bir atasözü ile bitirelim bugünkü sözlerimizi: “Biri yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar.”

good hits