dumansızlar
SESLİ EDEBİYAT DERGİSİ
BEŞİNCİ YILIMIZI KUTLADIK
beşinci yıl fotoğrafları için anasayfadaki yazının üzerine tıklayınız
İzmir'in Sesli Edebiyat Dergisi olarak tanımlanan Dumansızlar'ın bu önemli günü 27 Ocak 2007 günü saat 11.oo'de Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi'nde başlayan etkinlikle kutlandı.
Dumansız buluşmaların 5. yıldönümü,yine sınıf başkanı Y.Bekir Yurdakul’un açılış ve bilgilendirme konuşması ile başladı.5. yılda 85. buluşma olduğunu,1846 not tutulduğunu, toplantıların yedisi açık havada olmasına rağmen yine de sigara içirilmediğini anlattı. Dumansız buluşmaların en büyük etkinliğinin,’Barış ırmağı ‘adlı kitabın olduğunu anlattı. Buluşma Işıltan Uşaklıgıl’in Dumansızlar adlı marş ile sürdü. Daha sonra gündeme, 301. madde ve Hrant Dink’in katledilmesi ile devam edildi. Şair Ahmet Günbaş, Dumansız buluşmaların bir yerde toksin atma günleri olduğunu söyleyerek, 301. maddenin getirdiği şiddet ve linç kültürünü anlattı. Rakel Dink’in konuşmasının okullarda ders kitaplarına barış dersi olarak konulmasını önerdi.. Cebrail Sürücü Ayhan Altay’ın “Ah..İzmir’e bir kar yağsa .” Şiirini okudu. Şiirde geçen ,”Beyaz berelerini giydirse palmiyeler .” tümcesi esprilere neden oldu. Zeki Büyüktanır, Bir sınıf arkadaşı ile olan anısını anlatarak, Hrant Dink’in katledilmesi ve cenaze törenine bakarak, Anadolu mozaiğinin parçalanamadığını ve parçalanamayacağını anlattı. . Şair Murat Küçükaydın 301. maddenin toplumdan götürdüklerini anlatarak,.” Vurulacaklar listesi .”adlı şiirini okudu.
Erdoğan Aytekin ‘serçe kuşun’ maceralarını anlatarak, 301. maddenin kaldırılması gerektiğini anlattı. Aydının görevi; Şiddete ve savaşa
karşı duruş sergilemektir dedi. Taşlama ustası Mukadder Özakman Okuduğu taşlamalarla büyük beğeni topladı. Şair Fergun Özelli ise; ‘Dünyaya uzaydan bakış’adını verdiğim konuşmasında, Dünyaya çatışmaya değil,tanışmaya geldik diyerek, Düşünen insanları çoğaltan,bağrına basan bir Cumhuriyet özlediğini ifade etti. Bağlama ile Sarı gelin parçası toplantıya renk kattı. Mavisel yener, Dumansızların adının konuş öyküsünü anlattı. Şair M. Ali Atasoy'u andı. Hrant Dink’in katledilmesi ile ilgili görüşlerini anlattı.Ali İşçimen ise “Çirkin Tiyatrocu “ adını koyduğum duygusal konuşmasını yaptı. Hayri Yitik ise, Etnik kimlikler konusundaki görüşlerini açıklayarak, Ülkede ifade özgürlüğünün mutlaka olmasını dile getirdi. Dinçer Sezgin, Dumansız buluşmalarda, yaratıcı ve üreten insanların bulunduğunu belirterek, Hrant Dink konusunda bir forum düzenleneceğini iletti. Toplantı “karlı kayın ormanında parçası ile, 10 şubatta Yakın kitapevinde buluşmak üzere sona erdi.5. kuruluş yıldönümü müzikli, söyleşili, şiirli, bol esprili olarak yaşandı.
Cebrail Sürücü
27 Aralık 2006Not: Beşinci yıl etkinliğinin tam metni için GÜNDEMLERİ bölümünden
27 OCAK 2007 'yi tıklayınız.