KARASU'NUN ERFELEK ADINI ALMASI
ve İLÇE OLMASI VECDİ SÖNMEZ FELEKYıl 1957. Sinop'un beş milletveki çıkardığı zamanlar. Babam Sabri Felek de Sinop milletvekilliği için Demokrat Partiye başvuruyor. Adaylar belirlenmeden önce Demokrat Partinin diğer Milletvekili adayları Sabri Felek'e gelip "bu kez aday olmamasını, kendilerinin onun vekili olacaklarını, Karasu için ne isterse hemen yapılacağını, bir sonraki seçimlerde adaylığın kendisinde olacağını" söylüyor ve Sabri Felek'i ikna ediyorlar.
Babam Sabri Felek; "Ben sizlerden kendim için hiçbir şey istemem. Karasu için öncelikle istediğim ise ilçe yapılmasıdır" diyor.
1959 yılı Cumhurbaşkanlığı köşkü Gerzeli Turzim Bakanı, Sabri Felek ve bir başka bakan. Karasu'nun ilçe yapılması konusunu görüştükleri gün.Seçimlerden sonra bu vekiller sözünü tutuyor ve Karasu nahiyesinin ilçe olması kararını Millet Meclisinden 1959 yılında geçirilmesini sağlıyorlar.
Bu arada Adapazarı'nın Karasu İlçesi olduğunu da gerekçe göstererek yeni ilçeye yeni ad önermek istiyorlar. İlk akıllara gelen yeni İlçenin adının "Sabri Felek" olması oluyor ama fazla tepki çekeceği için bir orta yol bulmaya çalışıyorlar. Yanmış ve yok olmuş olsa da İlçenin Kazmasökü tarafında bir zamanlar ERFELEK adlı bir orman bulunmuş olmasından yararlanarak bu adın yeni ilçeye verilmesini sağlıyorlar. "Bu ormanın adınıilçeye veriyoruz. Karasu'nun adını, ormanlardan ilham alıyoruz gerekçesiyle, Sabri Felek'in adını ilçeye vermiş oluyoruz" diyorlar. Bu biçimde Sabri Felek'e bir jest oluşturuyorlar.
O yıllarda Karsu'da Hüseyin deligöz adlı bir nahiye müdürü var. Erfelk'in ilk alt yapısını yapan, Babamın da çok sevdiği bu kişi, kasabada herkes tarafından sevilen, beğenilen biri. Babam de, kasabanın diğer insanları da Deligöz'ün gitmesini, başkasının kaymakam olarak gelmesini istemiyorlar.
Bu arada duyuluyor ki Erfelek'in ilk kaymakamı eşyalarını yüklemiş gelmektedir. Halk "Biz ne ilçe olmasını, ne de nahiye müdürünün gitmesini istiyoruz" diyorlar. Halkın babama yaptığı bu baskı sonucu babam Başbakan Adnan Menderes'i telefonla arıyror. Görüşme sonucunda Menderes; "Erfelek'in ilçe asaletini kazanması için, kaymakamın oraya gelip asalet imzasını atması gerekiyor. "
Yeni atanan kaymakam gece saatlerinde geliyor. Göreve başlama imzasını atıyor ve kamyondaki eşyalarını indirmeden sabah olunca geriye dönüyor. "Hayatımda bir gece bir yerde kaymakamlık yaptım, o da Erfelek diyor"
Erdoğan Şahinoğlu adındaki bu kaymakam daha sonra birçok ilde valilik yapmıştır. Erdoğan Şahinoğlu'nun yerine Erfelek'e nahiye müdürü Hüseyin Deligöz kaymakam olarak atanıyor.
Paylas