Erfelek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genelkurulu yapıldı. 24 Şubat 2014 Pazar günü oda salonunda yapılan genelkuruldaki seçimler sonucu Vecdi Sönmez Felek yeniden oda başkanlığına seçildi.
Erfelek Esnaf ve Sanatkarlar Odası genelkuruluna konuk olarak Sinop Odalar Birliği Başkanı Mehmet Yüksel ile Boyabat Oda Başkanı Mustafa Açıkgöz de katıldı.
Yönetim kurulu başkanı Vecdi S. Felek. Yönetim kurulu üyelerimin hepside genç esnaf arkadaşlar. Ayhan Kırkan, Hasan Al, Murat Top, Bülent Apaydın, Murat Aydın, Esen Arslan.....
Başkan Vecdi S. Felek, aynı zamanda Erfelek Esnaf Kefalet Kooperatifi başkanlığı yapmaktadır. Yine Sinop Odalar briliği yönetiminde olup, İlde Erfelek'i temsil etmekte, Samsun Sinop illeri Kooppertifleri Bölge birliği yönetiminde ise Sinop vilayeti kooperatiflerini temsil etmektedir..
Erfelek Esmaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini de bünyesinde barındıran oda, Erfelek Esnafının sorunlarının çözümde etkili olmaya çalışıyor.
Başkan Vecdi S. Felek'in oda ve kooperatif hakkında sitemize yaptığı bilgilendirme şöyle:
Esnaf odası 1966 yılında orhan Altay, Hasan boyacı, Niyazi Felek ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Kaçıncı genel kurul olduğu belli olmuyor çünkü eskiden senede bir yapılıyordu sonra 2 senede bir oldu şimdi ise sanırım 15 - 20 seneden beri 4 yılda bir yılda bir yapılıyor. Bu yılın genelkurulu Erfelek Esnaf Kefalet Kooperatifi toplantı salonunda 23 şubat 2014'te yaptık.
1978 yılında yönetime girip başkan oldum. Yaklaşık 35 yıldır bu görevi rakipsiz olarak yürütüyorum. Hiçbir genelkurulda karşı bir liste çıkmadı.
Görev yaptığım sürece esnaflar arasıda ayırım yapmaksızın herkese yardımcı olmaya çalıştım ve çalışıyorum. Sanıyorum Türkiye'de bu kadar uzun süre başkanlık yapan çok az kişilerden biriyim.
Esnaf teşkilatlarının siyasetle işi olmadığı için yapılan işilerde kesinlikle siyasi ayırım olmayan odalarda huzur ve gönül ferahlığı oluyor. Yalnız bu son genel kurulda Erfelek'in genç esnaflarına seslendim. Aranızda 15 genç esnaf toplanıp bir olun bu işten artık yoruldum görevi size devretmek istiyorum" dedim, niyetmde budur.
Esnaf odaları ayrı bir kanunla kıurulmuş Belediyeler gibi hatta belediyelerden bile daha fazla resmi kurumlardır. Yöneticileri ve başkanlar memurlar gibi 657 ile yargılanıp görev yaparlar. Esnaf odasının görevleri; Esnafın esnaflık sorunları ile Devlet arsında köprü görevi yapmaktır. Sorunlarını genel merkez aracılığı ile meclise taşır, kanun çıkartmasını sağlar. Mesela bağkur sayesinde binlerce esanafımız bu gün emekli maaşı almaktadır. Ufak esnafların vergi işiemlerini tutar, verecekleri vergileri düzenler.
Esnaf kefalet kooperatifler aracılığı ile esnafa uzun vadeli çok düşük Faizli (%4 gibi) kıredi almalarını sağlar. Esnafın resmi dairelerdeki sorunlarını takip eder yardımcı olur. Resmi bir kurum olduğu için siyasi etkinliklere toplantılara ve esanaflıkla ilgisi olmayan etkinliklere katılamazlar. Yalnız ilçesine yapılacak etkinliklerin esnafada faydası olacağından bazı yerlede maddi manevi yer alabilir, katılabilir.