Bir başka olur Erfelek'in cumaları. Her ne kadar eski görkemi olmasa da yine de Erfelek cumaları bir başkadır.
Cumalar; yalnızca pazarın kurulduğu, alışveriş yapıldığı gün değildir Erfelek'te. Dostlukların oluştuğu, dostların buluştuğu hatta gençlerin birbirini gördüğü, aşık olduğu bir başka işlevselleği olan olgudur, gün olmaktan öte. Resmi adı Atatürk Caddesi olan ama bir zamanlar halk arasında "Piyasa Caddesi" olarak adlandırılan caddede tur atmak, gençlerin vazgeçilmezleriydi.
Cuma pazarında sepet, küfe ve o canım ayranlarla doğal tereyağlarının üretildiği yayıklar
Eskilerde daha bir özlemle ve heyecanla beklenirdi cuma pazarları. O günlerin özlemi çekilen bazı şeylerine kavuşmak için. İşte o günlerin özlemi çekilenlerinin bazılarının yerel söylenişleri: "İncir dabanı, pazar ekmeği, halve, gazoz..."
Tulumbanın yanında dinlenenler
Geçmişte tulumba Erfelek'in simge yeriydi. Yaz akşamları, her evden bir çocuk tulumbaya yollanır, akşam yemeğinde içilmek üzere su getirirdi. Cuma günleri ise elinde küçük güğümler ve bardakla çocuklar dolaşırdı Erfelek'in her yerinde. "Beş kuruş bardağı, buuuzz gibi taze tulumba suyuuuu" diye bağırarak.
Yeni pazar yerinde "bizim kadınlarımız"
Kadınların çok özgün bir yeri vardır Erfelek'te. Anadolu'nun bir çok yerinde kadınlar bırakın pazar yerini, ilçenin ana caddesinden bile geçemediği yıllarda bizim kadınlarımız pazarın egemenleri olmuşlardır. Bu gelenek günümüzde de sürmektedir. Velhasıl, kadının özgür olduğu çok az sayıdaki yerlerden biridir Erfelek.
Bir Erfelek cumasında, tam da kiraz mevsiminde dolaşırken aklımıza geliverenler bunlar.
04.07.2014