ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

ÖZGEÇMİŞ

              1950 yılını 1951 yılına bağlayan yılbaşı gecesinde Sinop ilinin o tarihte nahiye olan Erfelek ilçesinde doğmuşum. Doğum yerim resmi kayıtlara Sinop olarak geçmiş. Babam eğitmenlikten politik nedenlerle atılan inançlı bir kuvva-yı milliyeci Celal Altay, namı diğer Eğitmen Celal.

               İlkokulu yine aynı ilçede okudum. İlçemde ortaokul olmadığı için ilime, Sinop'a gittim. Burada ortaokul okuduğum yıllarda yoksulluğun çok acısını çektim. Daha sonra Çorum İlköğretmen Okulu sınavlarını kazanarak oraya gittim. Öğretmen Okulu öğrencisiyken sosyalist oldum. 1969 yılında yaptığımız okul boykotunda "boykot komitesi"nde yer aldım.

KİMLİK

ırk
ulus,
dinsel inanç
kalsın bir yanda
çürüyen çimenler ile
kozmik ışınlarda
köklerim

bu yüzden sevgilimdir
doğa
ve
devrim

             Öğretmen olduktan sonraki yıllarda çalıştığım köy ve çevresindeki çeltik üreticisi köylülerin kooperatif örgütlenmesinde eylemsel olarak yer aldım. Aynı dönemde beş yıl TÖB-DER (TÜM ÖĞRETMENLER BİRLEŞME VE DAYANIŞMA DERNEĞİ) Kargı şube başkanlığı yaptım. Tümü politik, bir bölümü ise gerçekte hiç oluşmamış olaylardan bugün sayılarını tam olarak anımsayamadığım 10'dan çok soruşturmaya uğradım. 12 Eylül girdiğinde sürgün emri almış ve raporluydum.

              1978 yılında o zamanki adı "mektupla öğretim" olan açık öğretimle Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirdim.

              12 Eylül'ü benim konumumdakiler için inanılmayacak kadar kolay geçirdim.

              Kasım 1980'de daha önce yaptığım başvuruma dayalı olarak İzmir iline atandım. Bergama İlçesi Kozak bölgesindeki iki köyde 1988 yılına kadar çalıştım. 1988 yılında İzmir il merkezine geldim. Bu arada, Edebiyat fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Eğit-Der, Eğit-Sen ve Eğitim-Sen sürecinde bulundum. 1997 yılı Ocak ayında emekliye ayrıldım.

              Yaşamımda politik etkinlikler hep ön sırada yer almasına karşın, klasik "uzun boylu cüceler" partilerinde yer almadım. Zor olanı seçtim, sosyalist hareket ve partilerde görev aldım.

              Yaşamımın her aşamasında çevre konusuna duyarlı oldum. Paylaşılacak bir dünya olmadan, hiçbir şeyin savaşımının önemli olmayacağı düşüncesindeyim.

              Öğretmen okulundayken yazı yazmaya ve şiir denemelerine başlamıştım. Bu dönemdeki bazı yazılarım Çorum'daki yerel gazetelerde yayınlanmıştı. Uzun süre hiçbir şey yazmadım. Yazdıklarımı da yok ettim. Emekli olduktan sonra yeniden yazmaya başladım. Şiirlerim Türk Dili, Ardıç Kuşu, Batıses, İzmir İzmir, Kum dergilerinde yayınlandı.

              2002 yılı sonlarında İzmir'deki bazı sanatçıların "dumansız buluşmalar " adını verdikleri toplantılarına katılmaya başladım.

              2006 yılında www.corumio.com adresli, ÇORUM İLKÖĞRETMEN OKULLULAR web sitesini açtım. Bu site aracılığıyla 500 dolayında arkadaşım, ondan fazla öğretmenimiz ve bazı okul çalışanları iletişim sağladı. Ortalama 40 yıldan sonra aynı adla yılda bir kez değişik illerde toplanmaya başladık.

              2006 - 2016 yılları arasında İstanbul'da bölgesel olarak yayınlanan günlük Gerçek gazetesinde ve Gerçek'in de katıldığı Gazetem İstanbul'da haftada bir gün olmak üzere toplam 412 köşe yazısı yazdım.

              2015 yılı Nisanında vurgunu olduğum memleketim Erfelek'in geçmişinden anı ve anlatıların bulunduğu "KARASU'DAN ERFELEK'E", 2016 yılı Şubatında ise şiirlerimden bir bölümünü kapsayan "ESRİK" adlı kitaplarım Heyamola yayınevince, 2023 yılı Ocak ayında ise anılarımı içeren "KOŞARKEN" adlı kitabım Klaros yayınevince yayınlandı.