ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

 

 

                        

                          TATAROĞLU SÜLALESİ'NİN ADI NEREDEN GELİYOR ?
                          
AYHAN ALTAY

            Erfelek’teki benim de bir bireyi olduğum bir Gürcü soyunun adıdır “TATAROĞLU”.  Bu soyun, Artvin ili Borçka İlçesinde gerçek adı Klaskur olan ama devletin Aralık adı verdiği köyden göçtükleri bilinen bir durumdur.

            Klaskur Köyünü gidip gördüm. Ne yazık ki benim gittiğim Haziran sonlarında, köydeki akrabalarımız yayladaydılar. Onlarla görüşemedim ama Klaskur’da Tataroğlu adında iki ayrı sülale olduğunu öğrendiğimde doğrusu biraz da şaşırmıştım. Şimdilerde bunun tarihsel nedenini biliyorum.


Günümüzde Klaskur Köyü

            Gürcistan 1800’lü yıllarda Osmanlı ve Rus olarak iki egemenlik bölgesine bölünmüştür. Rus bölgesindeki Gürcüler Hıristiyan, Osmanlı bölgesindeki Gürcüler ise çoğunlukla Müslüman’dırlar. Bu durum 1877 – 1878 Osmanlı Rus savaşı sonuçlanıncaya kadar da böyle kalır. Bu savaş sonrası Gürcistan’ın Osmanlı topraklarında kalan bölümü de Rus egemenliğine geçer.

            Daha savaşın yaralarını sarmamış Gürcü halkı, Rusların ağır vergileriyle karşılaşır. Bu durumun direniş oluşturacağından çekinen Ruslar, egemenliklerine aldıkları Osmanlı Gürcistan’ı halkının Gürcü değil Tatar olduklarını öne sürerek onları Tataristan’a göndermek ister. Amaç Gürcülerin birliğini ve güç olmalarını engellemektir.

            Zaten savaşın yaralarını sarmaya zaman bulamamış, çok güç koşullarda yaşayan Müslüman Gürcülerin büyük bölümü, Tatristan'a gitmek yerine Anadolu’nun Karadeniz kıyılarındaki Osmanlı topraklarına göçerler.

            İşte benim de bireyi olduğum Erfelek Gürcülerinin bir bölümü Rusların kendilerine “ Tatar” adı verdiği kümeden olduklarından önceleri Klaskur’da da, göçten sonra da Erfelek’te de Tataroğlu adıyla anılmışlardır. Rusların iddiasının neye dayandığını, gerçekle bir ilintisinin olup olmadığını bilmiyorum.

            NOT: Dedelerimizin Erfelek’e geldiklerinde Osmanlı tarafından kendilerine tapusuyla birlikte verilen yer günümüz Kıran Köyünün Erfelek’ten de görülen, Toplu deresindeki Delikızın Şelalesinin üst tarafındaki düzlüklerdir. 2008 yılında o bölgeyi gezdiğimde dedelerimizden kalan bir büyük yassı taştan başka iz bulamadım. Olasılıktır ki o yassı taş, sökülüp Erfelek’e getirilerek yeniden kurulan Recep Ali Şimşek’in evinin Kıran’daki kapısının önündeki taştır.